• Θέατρο Altera Pars
  • 210 3410011
  • info@alteraparstheater.gr

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Θέατρο Altera Pars

                                                                                                                 ALTERA PARS

                                                                            Σύντομη ιστορική αναδρομή του θεάτρου

 

Ο θεατρικός οργανισμός  ΄΄ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ΄΄ συστάθηκε το 2001 με πρωτοβουλία της ηθοποιού/θεατρολόγου Μίνας Χειμώνα και του σκηνοθέτη/ ηθοποιού Πέτρου Νάκου.       Η ύπαρξη ενός ιδιαίτερου χώρου κρίθηκε αναγκαία για την υλοποίηση των στόχων μας και έτσι ένα χρόνο αργότερα, η ομάδα μας αποκτά τη δική της στέγη. Ένα παλαιό βαφείο αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Κεραμεικού, μετατρέπεται σε ένα βιομηχανικής αισθητικής, σύγχρονο, λιτό και λειτουργικό θέατρο.  

                   Ο Πολυχώρος Τέχνης “Altera Pars” ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά στο κοινό, τον Δεκέμβριο του 2002, με εναρκτήριο έργο το ΄΄HANDBAG’’ του Μαρκ Ρειβενχιλλ, ενώ ακολουθούν πλείστες παραγωγές που καθιερώνουν το θέατρο “Altera Pars” στη συνείδηση του κοινού αλλά και των κριτικών. Από νωρίς διαμορφώνεται το προφίλ του Θεάτρου Altera Pars, που προσδιορίζεται κυρίως από τις επιλογές ρεπερτορίου και την αισθητική του . Σκοπός της ομάδας είναι να φωτιστεί η «άλλη πλευρά» ιδεών, εικόνων, γεγονότων, συναισθημάτων. Οι ανησυχίες και οι αναζητήσεις μας, μας οδήγησαν σε επιλογές έργων – δρώμενων που περικλείουν τις ιδέες και τα οράματα – στόχους μας.  Ενδιαφερόμαστε για κείμενα που έχουν να κάνουν με θέματα παγκόσμια, που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν ανθρώπινα συναισθήματα ξεχασμένα, αγνοημένα ίσως από τη σύγχρονη κοινωνία. Ο αυτοσεβασμός του καλλιτέχνη και ο σεβασμός προς το κοινό είναι το εφαλτήριο για την πραγματοποίηση των στόχων μας. Γι’ αυτό και επιμένουμε ΄΄εμμονικά΄΄στην ποιότητα της παραγωγής και του καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Εστιάζουμε στο κοινωνικο-πολιτικό θέατρο και θέτουμε προβληματισμούς. Στο θέατρο“Altera Pars”     παρουσιάζονται κυρίως σύγχρονα, άπαιχτα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, αλλά και κλασικά κείμενα, που αντιμετωπίζονται με σύγχρονη οπτική ώστε να αφορούν τον σημερινό απαιτητικό θεατή, παράλληλα όμως πάντα με τον σεβασμό προς το κείμενο.

Στον ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής διάταξης αυτόν χώρο, έχουν πραγματοποιηθεί εκτός των θεατρικών παραστάσεων της ομάδας μας, συμπαραγωγές με άλλα θεατρικά σχήματα, φεστιβάλ καλλιτεχνών, σεμινάρια δραματικής τέχνης, εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνεργασίες με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Παράλληλα έχουν φιλοξενηθεί παραγωγές από το εξωτερικό, χορευτικές και παιδικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και ποικίλα εικαστικά δρώμενα, με σκοπό την ανταλλαγή προτάσεων και καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Με αυτόν τον τρόπο το Altera Pars λειτουργεί σαν ένας μικρός πολυχώρος όπου εκτός από συνεργασίες με καταξιωμένους αλλά και νέους δημιουργούς, επιδιώκει παράλληλα- όποτε καθίσταται εφικτό- να παρουσιάζει παραστάσεις στην περιφέρεια, κατά τη διάρκεια της σαιζόν.

 

Έχοντας αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες και με δημιουργικές σκέψεις για το μέλλον, συνεχίζουμε. Παίρνουμε θέση σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, γιατί πιστεύουμε πως έχουμε να πούμε κάτι ουσιαστικό. Εκφραζόμαστε με άξονα την τέχνη, που παραμένει μορφή ψυχαγωγίας, αλλά και αντίστασης σε δύσκολους καιρούς…