Βρεταννικός A’ χρόνος

Βρεταννικός A’ χρόνος

του Ζαν Ρασίν (Ρακίνα)

Με όπλο την ισχυρή της προσωπικότητα και τη γοητεία της, η Αγριππίνα, κόρη του Γερμανικού, αδελφή του Καλιγούλα και μητέρα του Νέρωνα, από τον πρώτο της γάμο, καταφέρνει να παραμένει στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων στη Ρώμη και να την κυβερνά παρασκηνιακά.

Επιβάλλει την απόλυτη κυριαρχία της όταν, με μεθοδευμένες κινήσεις και έντονη συνωμοτική δράση, πετυχαίνει να “τοποθετήσει” τον αγαπημένο της γιό, Νέρωνα, στο θρόνο της Ρώμης, αντί του νόμιμου διαδόχου, Βρεταννικού, ετεροθαλούς αδελφού του Νέρωνα, γιό του δολοφονημένου από την ίδια Κλαύδιου.

Ο χαρισματικός νεαρός Νέρωνας αποδεικνύεται, στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, ικανότερος και σοφότερος και από τον μέγιστο ακόμα Αύγουστο.

Η υποταγή όμως στη μητέρα του τον συνθλίβει… η παρουσία της απειλεί την ίδια του την υπόσταση, ως αυτοκράτορα, ως άνθρωπο, ως άνδρα… αποφασίζει να ενηλικιωθεί… να κόψει τον ομφάλιο λώρο… για να αποδείξει σε όλους πως τη Ρώμη την κυβερνά αυτός… ο Νέρωνας.

Εν μία νυκτί, ανατρέπει το σκηνικό και σέρνει τη Ρώμη στα πρόθυρα του εμφυλίου, για άλλη μια φορά στην ιστορία της.

Χωρίζει ο ίδιος από την Οκταβία, διατάζει να απαγορευθεί ο γάμος του Βρεταννικού με την Ιουνία, και τη διεκδικεί ως δική του σύντροφο, με πρόσχημα τον έρωτα, ανατρέποντας όλες τις ειλημμένες αποφάσεις της Αγριππίνας, αλλάζοντας το status quo… το παιχνίδι είναι επικίνδυνο… οι ισορροπίες γίνονται εύθραστες… ο Νέρωνας χάνει τα λογικά του… σκοτώνει τον ετεροθαλή αδελφό του… φυλακίζει τη μητέρα του… τρομοκρατεί τους υπηκόους του… ένα τέρας γεννήθηκε… ή… ένα τέρας δημιουργήθηκε;

 

Ο Βρεταννικός συμμετείχε, κατόπιν επιλογής, στο πρώτο φεστιβάλ ” Σύστημα Αθήνα” το  2007,  που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κριτικές

Η ομάδα Altera Pars βρέθηκε φέτος στην πλέον ώριμη στιγμή της με την παρουσίαση ενός δύσκολου κλασικού έργου της γαλλικής δραματουργίας που δεν έχει παιχτεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας .... .....Με σημαντικό πλεονέκτημα τη μετάφραση του Ανδρέα Στάικου ο Πέτρος Νάκος ανέβασε μια παράσταση κλασική και ταυτόχρονα μοντέρνα …. ….Θα χαιρετήσω χωρίς δισταγμό την ερμηνεία που πέτυχε να δώσει στο ρόλο του Νέρωνα ο Πέτρος Νάκος , την ωριμότερη ερμηνεία της καριέρας του και μάλιστα σε έναν δύσκολο ρόλο…. …Μια παράσταση ιδιαίτερα προσεγμένη , με έμπνευση που δεν πέφτει σε υπερβολές και καθιστά το έργο του Ρακίνα ένα δελεαστικό θέαμα.

Δημήτρης Τσατσούλης  Νέα Εστία

Το έργο παρουσιάζεται σε μια ενδιαφέρουσα , πολύ αξιόλογη παράσταση … …..Η σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου χωρίς να υποτιμήσει τα ψυχογραφικά στοιχεία του έργου , επέλεξε μια μπρεχτικής επιρροής εξπρεσσιονιστική ιστορικοποίηση του έργου , με την υπογράμμιση του κοινωνικού αιτίου του κακού , μέσα από εμφαντικές ερμηνείες των ηθοποιών .

Ριζοσπάστης

Δείτε τον εξαιρετικό « Βρεταννικό » του Ρακίνα ,όπου ο γαλλικός κλασικισμός δίνεται με έναν μπαρόκ κρεσέντο αλά Caravaggio .

Μάνος Στεφανίδης,  Ελευθεροτυπία    

H παράσταση παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον , κυρίως χάρη στις δυνατές , « ψυχολογικά » πειστικές ερμηνείες του Πέτρου Νάκου και της Μίνα Χειμώνα

Ματίνα Καλτάκη

Ταυτότητα Παράστασης
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ξεφυλλίσετε το πρόγραμμα

Primary Content – Primary Content Goes Here.

No, thank you. I do not want.
100% secure your website.
Powered by