Παράπλευρες απώλειες

Παράπλευρες απώλειες

της Υβ Ένσλερ

Μια παράσταση με συγκλονιστικές στιγμές και εξαιρετικές ερμηνείες…

Eνα έργο – θρίαμβος της ζωής – απέναντι στον πόλεμο

Σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Λίγα λόγια για το έργο: 

Μια Αμερικανίδα κλινική ψυχολόγος, ταξιδεύει στη Βοσνία, στα πλαίσια «προεδρικής» ανθρωπιστικής αποστολής, για να στηρίξει με τις επαγγελματικές της γνώσεις, γυναίκες πρόσφυγες, που, ως θύματα ενός βίαιου εμφύλιου πολέμου, έχουν χαρακτηρισθεί ψυχικά τραυματισμένες. Η σύντομη συμβίωσή της με τις γυναίκες αυτές και η επαφή με τις δραματικές εμπειρίες τους μέλλει να αλλάξει για πάντα την οπτική, αλλά και την ζωή της. Στην εξέλιξη του έργου, μέσα από τις κοινές ανθρώπινες εμπειρίες, που αναπόφευκτα δημιουργούνται, «ρόλοι» και «φόρμες» καταρρίπτονται, οι ανθρώπινες ιστορίες παύουν να είναι στατιστικά δεδομένα μιας επιστημονικής μελέτης και μετατρέπονται σε ουσιαστικές ανθρώπινες επαφές. Η συγγραφέας, διεθνώς γνωστή και βραβευμένη το το 1996 για το έργο της «Vagina monologues», στηρίχθηκε για τις «Παράπλευρες Απώλειες», σε αληθινές συνεντεύξεις και μαρτυρίες γυναικών προσφύγων, θυμάτων του εμφυλίου στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Το έργο «Παράπλευρες Απώλειες», που τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας, βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες γυναικών προσφύγων, θυμάτων του εμφυλίου στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, και αποτελεί ένα μάθημα ζωής από τις γυναίκες πρόσφυγες της Βοσνίας που ζώντας σε προσφυγικούς καταυλισμούς, χτίζουν κήπους και όνειρα στα συντρίμμια και βρίσκουν τρόπους να θεραπεύσουν τα τραύματα του πολέμου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

TRAILER Παράστασης: 

Κριτικές

Πάνω απ’ όλα όμως η ιστορία των γυναικών προσφύγων της Βοσνίας , που ζωντανεύει στη σκηνή , είναι θέατρο . Καλό θέατρο . Έχει αλήθεια και αναφορές σε πράγματα καθημερινά , αλλά και λαικό χιούμορ , θαυμάσια μουσική και τραγούδι . Εγκώμια αξίζουν στη σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου που « στέριωσε » το έργο χάρη στις ερμηνείες των Μίνας Χειμώνα , Τατιάνας Παπαμόσχου , Λιάνας Μαλανδρενιώτη, Στέλλας Κωνσταντάτου , Τζωρτζίνας Δαλιάνη , Ιωάννας Μυλωνά και Έλενας Καστανά .

Έρση Βατού, Ελευθεροτυπία

Η άρτια παράσταση που δημιούργησε η ομάδα Altera Pars ζωντανεύει με ειλικρίνεια, απλότητα και χωρίς καμία διάθεση οίκτου το σκληρό παρόν που βιώνουν οι πέντε Βόσνιες ηρωίδες του έργου. Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι των κρυμμένων μυστικών και του βουβού πόνου που φωλιάζει στις καρδιές τους, η αλήθεια, ωμή, αλλά λυτρωτική, κάνει την εμφάνισή της. Βέβαια, δεν ξεχνάμε ούτε μία στιγμή, κατά τη διάρκεια της παράστασης, ότι η δράση εκτυλίσσεται σε βαλκανική χώρα. Το γλεντζέδικο πνεύμα, η μουσική και το ποτό αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας των ηρωίδων, ακόμα και μέσα στον πόνο και την απόγνωσή τους. Ο σκηνοθέτης Πέτρος Νάκος καταφέρνει να δημιουργήσει στη σκηνή μια ατμόσφαιρα σκληρού ρεαλισμού, που ταυτόχρονα, όμως, εμπεριέχει και σουρεαλιστικά στοιχεία -η διπλή υπόσταση του πολέμου- και, σε συνεργασία με τον Ohm David, μας χαρίζει μια υπέροχη σκηνογραφία. Πολύ δυνατό χαρτί της παράστασης αποτελεί η ερμηνεία της Μίνας Χειμώνα στο ρόλο της Αμερικανίδας ψυχιάτρου, που πηγαίνει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, για να βοηθήσει τις ψυχικά τραυματισμένες γυναίκες. Η έμπειρη ηθοποιός παρουσιάζει όλες τις αποχρώσεις της σταδιακής αλλαγής που υφίσταται η ορθολογίστρια Αμερικανίδα, καθώς τα τακτοποιημένα κουτάκια που έχει στο μυαλό της διαλύονται ένα-ένα. Ξεχωρίζουν, επίσης, η ερμηνεία της Τατιάνας Παπαμόσχου, που παίζει με λεπτότητα και βάθος τη μουσουλμάνα προσφυγοπούλα αλλά και εκείνη της Λιάνας Μαλανδρενιώτη, που είναι απολαυστική στο ρόλο της γριάς προσφυγοπούλας που νοσταλγεί τη χαμένη αγελάδα της. Μην χάσετε αυτή την παράσταση, έχουν μείνει ακόμα λίγες παραστάσεις.

Χριστίνα Χατζηνικολάου, Passtoport  

Συνεντεύξεις

Ταυτότητα Παράστασης:
Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ξεφυλλίσετε το πρόγραμμα

Primary Content – Primary Content Goes Here.

No, thank you. I do not want.
100% secure your website.
Powered by