του Γιάννη Ρίτσου
Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου στο Θέατρο Altera Pars θα παρουσιάζεται το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Χρυσόθεμις», σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Δρόσου.
Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στον ποιητή και στη συλλογή του «Τέταρτη Διάσταση», τον περασμένο Οκτώβριο στο θέατρο «Έναστρον», γνωρίζοντας ιδιαίτερη επιτυχία.
Λίγα Λόγια για το Έργο
Αυτό το κείμενο ο Γιάννης Ρίτσος το ξεκίνησε στη Γυάρο (Μάϊος 1967), το συνέχισε στη Λέρο και το ολοκλήρωσε στη Σάμο (Ιούλιος 1970).
Σε πρώτο επίπεδο είναι μια αναφορά στη δυναστεία των Ατρειδών, μέσα από τη ματιά μιας γυναίκας. Η Χρυσόθεμις, κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, αφηγείται τα γεγονότα χωρίς χρονολογική συνέπεια, εστιάζοντας στη δική της ζωή και στα δικά της συναισθήματα.
Μια γυναίκα μόνη, απομονωμένη και κυρίως θεατής όλων αυτών των τραγικών συμβάντων, τα οποία μπορεί να έγιναν τότε, ίσως όμως να συνέβησαν και στη διάρκεια των δύο Μεγάλων Πολέμων, η ακόμα και στον Εμφύλιο. Και γιατί όχι την περίοδο της δικτατορίας;
Η «Χρυσόθεμις» του Γιάννη Ρίτσου είναι ένα καθαρά ποιητικό κείμενο, συγκινησιακό χωρίς ποτέ να γίνεται δραματικό, υπόγεια ερωτικό και καθαρά πολιτικό.
Η δική μας «Χρυσόθεμις», την οποία ερμηνεύει η ηθοποιός Ελένη Φίλιππα και η οποία πλαισιώνεται από την νεαρή χορεύτρια Βαλεντίνη Βεργοπούλου, κινείται σε ένα χώρο αφαιρετικό, ένα χώρο μη χώρο, όπου το φως, η σκιά, οι μουσικές και οι ήχοι σηματοδοτούν τον εφιαλτικό περίγυρο και την πολλές φορές εκρηκτική ατμόσφαιρα της παράστασης.
Στη παράσταση ακούγονται πέντε στίχοι από την τραγωδία του Αισχύλου «Χοηφόροι», σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και δύο τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.