Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση Συγγραφέα

Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση Συγγραφέα

Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα
του Λ. Πιραντέλλο
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Από 20 Απριλίου στο θέατρο Altera Pars

«Υπάρχει και το δράμα του καθενός ξεχωριστά»

Tο κλασικό αριστούργημα του Λ.Πιραντέλλο έρχεται τον Απρίλιο στο Θέατρο Altera Pars, σε μετάφραση από τα ιταλικά και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου. Το “Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα”, από τα πιο επαναστατικά θεατρικά κείμενα του 20ού αιώνα, σπάει όλες τις θεατρικές φόρμες και συμβάσεις και ταυτοχρόνως συμπυκνώνει την ουσία της πιραντελλικής φιλοσοφίας και αισθητικής, μπλέκοντας την αλήθεια με την ψευδαίσθηση, το θέατρο με την πραγματικότητα, το ρεαλισμό με τη μαγεία, με τρόπο που παραμένει ως σήμερα αναπάντεχος και πρωτοποριακός.

– Το έργο:

Ένας απελπισμένος σκηνοθέτης κάνει πρόβα σ’ ένα θέατρο με το θίασό του, όταν ξαφνικά έξι μυστηριώδη πρόσωπα, μέλη μιας ιδιότυπης οικογένειας, εισβάλλουν στο χώρο. Τα πρόσωπα κουβαλούν μια τραγική ιστορία και ζητούν από το σκηνοθέτη να την παρουσιάσει επί σκηνής, ώστε να λυτρωθούν και ν’ απαλλαγούν από τους δαίμονες που τα στοιχειώνουν. Εκείνος, αν και διστακτικός στην αρχή, στην πορεία συμπαρασύρεται από το δράμα τους, το οποίο πιστεύει ότι θα τον οδηγήσει στη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία που ονειρεύεται και πείθεται να το αναπαραστήσει επί σκηνής.

Καθώς τα πρόσωπα αφηγούνται την ιστορία τους ξεδιπλώνουν τις αντικρουόμενες οπτικές τους πάνω σε αυτή, προβάλλοντας τη θεμελιώδη πιραντελλική ιδέα για την υποκειμενικότητα της αλήθειας. Kάθε πρόσωπο κουβαλά το δικό του δράμα που είναι εντελώς διαφορετικό από των άλλων και έχει να αφηγηθεί μια διαφορετική οπτική της κοινής τους ιστορίας. Η ιστορία που μας διηγούνται εν τέλει δεν είναι μία, άλλα πολλές, τόσες όσοι κι οι αφηγητές της, και είναι το περίπλοκο κράμα των διαφορετικών τους οπτικών απέναντι στα γεγονότα.

Αυτή όμως άλλωστε δεν είναι και η σχέση που μοιραία όλοι έχουμε με την αλήθεια; Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του αλήθεια σε κάθε ιστορία. Έχει τη δική του, υποκειμενική πρόσληψη της πραγματικότητας. Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο μας, όπου η ύπαρξη πολλαπλών πραγματικοτήτων είναι δεδομένη και τα γεγονότα γύρω μας μοιάζουν κατακερματισμένες ψηφίδες ατάκτως ερριμμένες, το φιλοσοφικό σύμπαν του Πιραντέλλο αποκτά μια οικεία και αυτονόητη υπόσταση, κάνοντας το έργο του πιο κατανοητό και επίκαιρο από ποτέ.

Ο Πιραντέλλο – σ’ ένα από τα σημαντικότερα έργα του – εμπλέκει θεατές και ηθοποιούς σ’ ένα γοητευτικό γαϊτανάκι αμφισβήτησης όλων όσων θεωρούμε δεδομένα κι αυτονόητα, ρευστοποιώντας τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Τα φαντάσματα, η πολλαπλότητα του εαυτού που ξεδιπλώνεται αναπάντεχα σε κάθε στιγμιότυπο της ζωής μας, η μοναξιά, η μαγεία, το όνειρο, ο κόσμος σαν σκηνή ή η ανθρώπινη ζωή ως ψευδαίσθηση και τα εγκλήματα – γνωστά θέματα της πιραντελλικής γραφής – στο έργο του αυτό προβάλλονται στην πιο ολοκληρωμένη και μεστωμένη τους εκδοχή.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

– Παραστάσεις: Kάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 από 20 Απριλίου στο θέατρο Altera Pars (Μεγ.Αλεξάνδρου 123, στάση μετρό: Κεραμεικός)

– Εισιτήρια: 16€ (Κανονικό), 12€ (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑΜΕΑ), 10€ (Oμαδικό: για γκρουπ άνω των 10 ατόμων), 8€ (Aτέλειες)

– Κρατήσεις εισιτηρίων more.com και τηλεφωνικά στο 210 3410011 / Ισχύει προσφορά προπώλησης έως 20 Απριλίου (10 ευρώ) https://www.more.com/theater/eksi-prosopa-se-anazitisi-syggrafea/

– Διάρκεια Παράστασης: 100 λεπτά (γίνονται και 2 διαλείμματα)

____________________________________

  • Η παράσταση Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού/ With the financial support of the Ministry of Culture
  • Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και με τη στήριξη της ΣΤΑΣΥ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ:

COSMOTE TV, culturenow.gr, Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM, TV Χωρίς Σύνορα, artandlife.gr, amarysia.gr, BOEM RADIO, Sin Radio, Street Radio, θεατρο.gr, Θεατρομάνια, culturepoint.gr, Κeysmash, Open Mind

Κριτικές

Name

Ο Πέτρος Νάκος ανεβάζει επιπλέον το ήδη υψηλό επίπεδο του θεάτρου Altera Pars μεταφράζοντας, διασκευάζοντας (σε συγκεκριμένα μόνο σημεία του κειμένου, στα καίρια - πυρηνικά του κομμάτια μένει απόλυτα πιστός) και σκηνοθετώντας το αριστούργημα του Luigi Pirandello ′′Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα′′. Προσωπικά, νιώθω την ανάγκη να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ διότι μέσω της εξαιρετικής του παράστασης, που είναι ένας αληθινός καλλιτεχνικός άθλος, με βοήθησε να έλθω πολύ κοντά σε ένα δραματικό κείμενο που μου ήταν δύσκολο ακόμα και να αναγνώσω απλά την πρώτη φορά που έπεσε στην αντίληψή μου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Μαρίνα Αποστόλου, theatrikesapopseis.gr
Εντυπωσιακή η απόλυτη αρμονία της μουσικής και ο καθοριστικός φωτισμός, δημιουργώντας συναισθηματική ένταση κρατώντας μας σε απόλυτη εγρήγορση επιβάλλοντας να ακολουθήσουμε συναισθήματα και αγωνίες των ηρώων μας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ο Πέτρος Νάκος έχοντας αρωγό το αστείρευτο ταλέντο του θαρρώ πως κερδίζει το στοίχημα. Άλλωστε το να έρχεσαι αντιμέτωπος και να αναμετριέσαι σκηνοθετικά με το σημαντικότερο έργο του Λούιτζι Πιραντέλλο, θαρρώ πως δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και ο Νάκος δικαιολογημένα κερδίζει το θερμό μας χειροκρότημα. Καταθέτει επι σκηνής ένα έργο που αγγίζει την τελειότητα. Δημιουργώντας έντονα συναισθήματα στο κοινό, όπως αγωνία, ένταση αλλά και λύτρωση. Την κατατάσσω ανάμεσα στις καλύτερες και πιο δυνατές παραστάσεις της φετινής σεζόν. Την ίδια συγκίνηση όμως προκαλεί και η παρουσία του κυρίου Νάκου επί σκηνής, στον ρόλο του σκηνοθέτη της παράστασης που έρχεται αντιμέτωπος με την ιστορία των τραγικών αυτών προσώπων.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ο Πέτρος Νάκος βασιζόμενος σε κοκκινόμαυρους φωτισμούς κι αρχετυπικά σύμβολα, σε κοστούμια υπερχρονικά και διατοπικά αλλά υπερβολικώς επιτακτικά των υποδυομένων συμβόλων, ομαδοποιεί έννοιες και υλοποιεί επί σκηνής ιδέες ικανές να ταράξουν και την πλέον γαλήνια ατομική συνείδηση
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Το έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα, είναι μια παράσταση που αξίζει να την δει κανείς για την πολύ προσεγμένη και γεμάτη φαντασία σκηνοθεσία της, για τις ωραίες ερμηνείες των ηθοποιών, για τις μουσικές και τα νοήματα που εμπεριέχει. Και όχι μόνο αξίζει, αλλά επιβάλλεται να την δούνε όσοι διψούν για καλό θέατρο!
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Συνεντεύξεις

Ο σκηνοθέτης, αλλά και ηθοποιός στην παράσταση «Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλλο που παίζεται στο θέατρο «Altera Pars», μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και απόψεις για το έργο, αλλά και για τη σύγχρονη θεατρική σκηνή
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Name

Στη σκηνή του θεάτρου «Altera Pars», η παράσταση «Έξι πρόσωπα σε Αναζήτηση Συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλλο σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, είναι σίγουρο πως θα αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της μέσα στο χωροχρόνο των θεατρικών δρώμενων της χώρας μας. Σε μία παράσταση υψηλών προδιαγραφών, σκηνοθέτης και ηθοποιοί καταθέτουν ψυχή, προσφέροντας στο κοινό μια παράσταση ιδιαίτερη με νοήματα σύγχρονα και ζητήματα που απασχολούν και θα απασχολούν όλους μας. Ποια είναι η σχέση άραγε της ανθρώπινης ύπαρξης με τον χρόνο και πως τα πρόσωπα αλλάζουν στάση, ζωή και νοοτροπία μέσα σε αυτόν. Ποια η σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό και πόσο καλά κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, φορώντας μάσκες φοβούμενοι την κριτική των γύρων μας; Ο σκηνοθέτης Πέτρος Νάκος μίλησε στην Ελίζα Λιμοντζόγλου για την παράσταση «Έξι πρόσωπα σε Αναζήτηση Συγγραφέα»
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ
Ταυτότητα Παράστασης: