Φεστιβάλ NOVA PARS

Φεστιβάλ NOVA PARS

Νύχτες Nova Pars

Το Nova Pars Festival, μία πρωτοβουλία του Πέτρου Νάκου και της Μίνας Χειμώνα, ξεκίνησε το 2007 και έβαλε το δικό του ξεχωριστό λιθαράκι στις καλλιτεχνικές αθηναϊκές νύχτες.  Για 9 συνεχόμενες χρονιές (2007-2015) φιλοξένησε πολυάριθμες θεατρικές, χορευτικές, μουσικές ομάδες, καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους, δίνοντας την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, τις ιδέες τους, τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, τη δική τους σκοπιά πάνω σε νέους και παλιούς καλλιτεχνικούς κώδικες.

Το πρώτο Nova Pars Festival πραγματοποιήθηκε από τις 10-18 Οκτωβρίου 2007 και στόχο είχε να μας κάνει να βιώσουμε νύχτες έκφρασης με άξονα το θέατρο, το χορό, το παραμύθι, τη μουσική και κάθε είδους τέχνη. Έδωσε, έτσι, βήμα σε νέους δημιουργούς, αλλά και σε καταξιωμένες ομάδες που με την έναρξη κάθε σαιζόν αναζητούσαν χώρους για να φέρουν στο φως τα νέα τους καλλιτεχνικά σχέδια, να ενισχυθεί η παρουσία τους στον χώρο του θεάματος, να υπάρξει ουσιαστική ανταλλαγή καλλιτεχνικής αναζήτησης και δημιουργίας. Ο στόχος του Πέτρου Νάκου και της Μίνας Χειμώνα να καθιερωθούν οι «Νύχτες Nova Pars» έγινε πραγματικότητα και έως το 2015 πήραν μέρος περίπου 100 ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες, που παρουσίασαν την δουλειά τους στον πολυχώρο Τέχνης Altera pars. Επαγγελματικές αλλά και ερασιτεχνικές ομάδες, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, solo performers, εικαστικοί, επέδειξαν ευγενή άμιλλα, ζωντάνια και φαντασία και καταξίωσαν ή ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα.

Στα οκτώ χρόνια διοργάνωσης των φεστιβάλ, με την έλευση της οικονομικής κρίσης και των πολυάριθμων εμποδίων που αντιμετώπισαν οι καλλιτέχνες, οι «Νύχτες Nova Pars» λειτούργησαν ως διέξοδος, ανάταση, όραμα. Ως καλλιτέχνες και δημιουργοί, το θέατρο Altera Pars αντιστάθηκε στην ισοπέδωση, με όπλο  την αγάπη για την τέχνη, λειτουργώντας ως η «Άλλη Πλευρά» των ζοφερών κοινωνικών αλλαγών. Λειτουργώντας ως ένας δημιουργικός φάρος αισιοδοξίας.

Λεπτομέρειες