Η γελάδα 2018-2019

Η γελάδα 2018-2019

του Ναζίμ Χικμέτ

Ένα σπάνιο αλληγορικό παραμύθι του σπουδαίου Τούρκου δημιουργού

Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

 Aπό τις 12 Φεβρουαρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

«Η Γελάδα», λαϊκή παραβολή, συμβολικό παραμύθι και ιδιότυπη κοινωνική σάτιρα μαζί, γράφεται στη Μόσχα το 1956, από τον πιο αγαπημένο στους Έλληνες Τούρκο ποιητή συγκεντρώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά της πρωτότυπης και πρωτοπόρας δραματουργίας του. Με λόγια απλά, καθαρή ματιά και πνεύμα οξύ, ο μεγάλος ποιητής και τρυφερός παραμυθάς, μιλάει μέσα από το έργο του, στο σήμερα, θαρρείς και τίποτα δεν έχει αλλάξει στον κόσμο των ανθρώπων…

Μήπως πράγματι, δεν έχει αλλάξει τίποτα; Μήπως ακόμη οι άνθρωποι ψάχνουν για

έναν από μηχανής θεό να τους «σώσει» από την πραγματικότητα που δεν τους ικανοποιεί;

Ο σκηνοθέτης Πέτρος Νάκος παρουσιάζει το αλληγορικό, αλλά πάντα ανθρώπινο, σύμπαν του Ναζίμ Χικμέτ στη σκηνή του Altera Pars, με ένα φρέσκο, αληθινό τρόπο, αναδεικνύοντας τόσο το χιούμορ όσο και τη σκληρή αλήθεια ενός … «παραμυθιού».

Λίγα λόγια για το έργο

«Η Γελάδα» είναι μια αλληγορία για την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου από τον καταναλωτισμό και την παράλογη πρόσδεση της ανθρώπινης ευτυχίας στην απόκτηση υλικών αγαθών. Αποτελεί μια βαθιά κοινωνική κριτική, για την εξώθηση των ανθρώπων σ’ ένα μάταιο κυνήγι, ένα αέναο και εξαντλητικό ανταγωνισμό για οικονομική και κοινωνική ανέλιξη. Τα πρόσωπα του Χικμέτ αναδύονται γλαφυρά, μέσα από το λυρικό συμβολισμό τους. Είναι ταυτοχρόνως αρχετυπικά σύμβολα και καθημερινοί άνθρωποι πλασμένοι με τρυφερότητα και στοργή, από έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά τους ανθρώπους, αγωνίστηκε και αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση της ελευθερίας τους.

Η υπόθεση

Μια μικροαστική οικογένεια με μεγάλα όνειρα για κοινωνική ανέλιξη, για καταξίωση, για πρόοδο και προκοπή, η μάνα, η κόρη, ο γιος… Ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο.

Η μάνα θέλει το καλύτερο για τα παιδιά της και τα παιδιά φορτώνονται τις προσδοκίες και τις επιθυμίες της μητέρας τους. Η κόρη θα γίνει σπουδαία καλλιτέχνης της όπερας και ο γιος ο μεγαλύτερος ποιητής της εποχής του. Όνειρα που είναι μεγαλύτερα από την πραγματικότητα που τους περιορίζει.

Λύση έρχεται να δώσει μια γελάδα… Μία παχιά γελάδα που θα κατεβάζει γάλα και το γάλα της θα γίνει βούτυρο, γιαούρτι και θα πουληθεί και έτσι θα πλουτίσουν και αφού πλουτίσουν … τότε σίγουρα όλα θα είναι καλύτερα.

Σύντομα όμως το μέσο γίνεται σκοπός και τα πάντα ανατρέπονται.

Η γελάδα ιεροποιείται, γίνεται θεός και τύραννος μαζί και φορτωμένη με όλες τις ελπίδες της οικογένειας γίνεται ο δυνάστης τους. Η γελάδα που θα τους έσωζε, τώρα τους απελπίζει. Ποιος θα βρεθεί να τους απαλλάξει από την τυραννία της;

Ο Συγγραφέας

Ο Ναζίμ Χικμέτ είναι ο μεγαλύτερος Τούρκος ποιητής του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1902 στη Θεσσαλονίκη και απεβίωσε το 1963 στη Μόσχα. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου, έγινε όμως περισσότερο γνωστός ως ποιητής. Μέγας δάσκαλος και ανανεωτής της τουρκικής προοδευτικής ποίησης, γίνεται ίνδαλμα του τουρκικού λαού και αποκτά παγκόσμια αναγνώριση. Εκτός από ποιήματα, έγραψε μυθιστορήματα, παραμύθια, δοκίμια, κινηματογραφικά σενάρια και 30 περίπου θεατρικά έργα.

Η ποίησή του είναι απλή αλλά την ίδια στιγμή άκρως σαγηνευτική. Τα κείμενά του διαπνέονται από μουσικότητα και έντονο συμβολισμό και γεμίζουν τους αναγνώστες με αισθήματα αισιοδοξίας και πίστης για το μέλλον. Το ξεχωριστό του ύφος είναι απλό, ζεστό και τρυφερό. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται ανατρεπτικό, καταγγελτικό και κοφτερό σαν λεπίδι.

Τα θεατρικά έργα του Χικμέτ συνδυάζουν στοιχεία του ψυχολογικού θεάτρου των Στανισλάφσκι και Βαχτάνγκοφ αλλά και τεχνικές της Κομέντια ντελ άρτε. Λάτρης των Μαγιακόφσκι και Μέγιερχολντ, κατάφερε να συγκεράσει το σοβιετικό φουτουρισμό με τη λαϊκή παράδοση της πατρίδας του. Για τον Χικμέτ το παραστασιακό γεγονός θα πρέπει να αποτελεί για τους θεατές ένα συλλογικό, αισθητικό βίωμα.

 

Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Διάρκεια: 90’

 

Συνέντευξη στην ΕΡΤ

Συνέντευξη στην εκπομπή “Έλα Χαμογέλα” του OPEN

Συνεντεύξεις

Το αλληγορικό, αλλά πάντα ανθρώπινο, σύμπαν του σπουδαίου Τούρκου δημιουργού αναδύεται με έναν φρέσκο, αληθινό τρόπο, αναδεικνύοντας τόσο το χιούμορ όσο και τη σκληρή αλήθεια ενός... «παραμυθιού». Η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα πρωταγωνιστεί στην παράσταση. Μίλησε μαζί μας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
«Εγώ είχα την τύχη να εκπαιδευτώ θεατρικά μέσα στο Θέατρο Τέχνης, εκεί μάθαμε να αντιμετωπίζουμε το θέατρο ως σύνολο, να είμαστε πρωτίστως άνθρωποι του θεάτρου και όχι κατ’ αποκλειστικότητα ηθοποιοί. Στο τρίτο έτος μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, αναλάβαμε να κάνουμε μια σπονδυλωτή παράσταση με πολύ πρόχειρα μέσα, όπου όλοι περάσαμε από όλους τους ρόλους και τα πόστα, γράψαμε κείμενα, τα σκηνοθετήσαμε, επιμεληθήκαμε τη μουσική, τα σκηνικά και τα κουστούμια και νομίζω πως ήταν για όλους μας, από τις πιο όμορφες και εποικοδομητικές εμπειρίες της Σχολής. Αγαπώ πολύ τη θεατρική διαδικασία και μου αρέσει να συμμετέχω σε αυτή με όποιο τρόπο μπορώ ή χρειάζεται κάθε φορά. Ταυτοχρόνως με τον Πέτρο Νάκο, το σκηνοθέτη μας, έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές , μ’ έχει εμπιστευτεί και ως ηθοποιό και ως βοηθό και σε άλλες παραστάσεις, εκτιμώ πολύ τη δουλειά του, νομίζω πως έχω κατανοήσει επαρκώς τον τρόπο του και την αισθητική του και έτσι η συνεργασία αποτελεί μια πολύ φυσική συνθήκη».
Διαβάστε περισσότερα εδώ
«Η Γελάδα», του Ναζίμ Χικμέτ λαϊκή παραβολή, συμβολικό παραμύθι και ιδιότυπη κοινωνική σάτιρα μαζί, παρουσιάζεται στο θέατρο Altera Pars. Η Μίνα Χειμώνα κρατάει τον ρόλο μιας μάνας και μας εξηγεί γιατί αγαπάει τον Τούρκο ποιητή.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κριτικές

Εξαιρετική η σκηνή μεταφερμένη στο δώμα του σκηνικού χώρου ο οποίος μοιάζει με σκηνή κουκλοθεάτρου, σκηνή Φασουλή, με κωμικούς ήρωες παραδοσιακού κουκλοθέατρου που μαθαίνουν για το τέλος της αγελάδας και ένας ένας ανακουφίζονται προσπαθώντας να μην πληγωθούν οι άλλοι στο άκουσμα της θλιβερής είδηση, παίζοντας ένα ιδιότυπο κρυφτό.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Στο σύνολο της πρόκειται για μια παράσταση με έντονα ευφρόσυνο παραστασιακό αποτέλεσμα, που βασίζει την αμεσότητα της στην έξοχη σκηνοθετική προσέγγιση και απόδοση του λαϊκού, αλληγορικού και παραμυθιακά κωμικού κειμένου του Χικμέτ από την ιδιαίτερα ασκημένη ομάδα του Altera Pars.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ «Η ΓΕΛΑΔΑ» στο ALTERA PARS σε μια αλησμόνητη παράσταση. Ένα καλοδομημένο και καλοφτιαγμένο έργο βρίσκει τους ιδανικούς ερμηνευτές του και «ξεκλειδώνεται» μέσα από το διαχρονικό (ασιατικό και ρωμέϊκο) θέατρο σκιών.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Μια γελάδα που νομίζεις πως αρμέγεις, ενώ στην πραγματικότητα εκείνη αρμέγει και την τελευταία σταγόνα ζωτικότητας, γνήσιων συναισθημάτων και ειλικρίνειας.O μεγάλος Ναζίμ Χικμέτ μπορεί να είναι γνωστός κυρίως για το ποιητικό του έργο, καθόλου φτωχή κι ευκαταφρόνητη δεν ήταν όμως και η συμβολή του στο θέατρο, με δεκάδες έργα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Η ζωή είναι γεμάτη τραγελαφικές (τρΑγελαδικές στην παρούσα περίπτωση) καταστάσεις. Άλλοτε διδακτικές κι άλλοτε απλά ως στοιχείο τιμωρίας των επιλογών σου. “Η Γελάδα” του Ναζίμ Χικμέτ είναι εκείνο το θεατρικό δρώμενο που μέσα σε μια απλότητα περιγράφει μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνικής ζωής και των οικογενειακών σχέσεων. Το κείμενο του Χικμέτ καθρεφτίζει μια καταναλωτική έξαρση, που παρατήρησε ο ίδιος στις αρχές του 20ου αιώνα και αφορά ασφαλώς σε διαχρονικές διαθέσεις της ανθρώπινης φύσης προς την υπερβολή και τα τεχνητά δεσμά των εξαρτήσεων.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Είναι πραγματικά σπουδαίο το έργο του τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος στο Θέατρο Altera Pars. Είναι σπουδαίο γιατί μιλάει στην ψυχή σου. Μιλάει για σένα. Και μιλάει για τη δουλειά σου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ταυτότητα Παράστασης: