2ο Pocket Theatre (& Pocket Arts) Festival in Athens 2007

2ο Pocket Theatre (& Pocket Arts) Festival in Athens 2007

Μία διοργάνωση του «Μικρό Πολυτεχνείο»

Θέλει να είναι απλό, φιλικό, ανοιχτό, βολικό, ευρύχωρο, ευμετάβλητο, εύπλαστο και να μπορεί να χωρέσει… σε μια τσέπη, ας πούμε. Ωστόσο πρέπει να είναι και γιορτινό Αλλιώς δεν θα ήταν Φεστιβάλ. Ένα Φεστιβάλ Τσέπης για όσες και όποιες τέχνες είναι από μόνο του αντιφατικό, αλλά όχι αυτοαναιρούμενο. Χωράει τις ιδέες και τις διαθέσεις όσων με τις τσέπες τους και τις… «τέχνες» τους έχουν μια σχέση πολύ λειτουργική και επείγουσα. Και αυτό σημαίνει ότι καμιά φορά μπορεί και να τις παραφορτώσουν χωρίς βέβαια να τις ξηλώσουν (sic). Φτιαγμένο για όλους εκείνους δοκιμάζουν μια πειραματική σχέση με την Τέχνη, χωρίς να φοβάται να ομολογήσει ότι αγαπά πολύ τους ερασιτέχνες, επανέρχεται φέτος in time το 2ο Pocket Theatre Festival (& Pocket Arts) Festival in Athens. Που θα ‘θελε να μιλά και μια κοινώς αποδεκτή ξένη γλώσσα!

Και πέρυσι 4 Μαΐου ξεκίνησε αλλά (πέραν ότι ήταν και το πρώτο) ολοκληρώθηκε 24 του ιδίου μήνα και στο Φούρνο, έναν πολύ pocket χώρο με δυνατότητα 60 – 70 θέσεων. Με πολύ περισσότερο θέατρο απ’ ότι φέτος αλλά και με μια διάθεση να δει πως και άλλες τέχνες θα μπορούσαν να είναι αυτό που κάποτε ο Jean Cocteau ονόμασε Τheatre de Poche (Θέατρο Τσέπης).

Φέτος η διάθεση δείχνει να γίνεται επιθυμία αφού απλώνεται από 4 Μαίου ως 4 Ιουλίου (larger than pocket) και σε συνεργασία με άλλους τέσσερεις χώρους, πέρα από το Μικρό Πολυτεχνείο που το επινόησε. Το Θέατρο ALTERA PARS, τον κινηματογράφο MIKROKOSMOS – FILMCENTER, το BIOS και τη FNAC.

Σε αυτούς λοιπόν τους πέντε χώρους θα συναντηθούν πολλές τέχνες: το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά, η μουσική, η λογοτεχνία, η φωτογραφία, ο κινηματογράφος αλλά και η τέχνη να περνάς καλά και να απολαμβάνεις την Τέχνη των άλλων.

Οι τομείς του Φεστιβάλ:

POCKET THEATRE (ΘΕΑΤΡΟ – ΧΟΡΟΣ)
1. Το Πληροφοριακό τμήμα του pocket theatre στο ALTERA PARS (9/5 -25/6) με 6 παραγωγές, τέσσερεις από τις οποίες προέκυψαν από τα σεμινάρια Υποκριτικής του Μικρού Πολυτεχνείου που συντόνισαν οι: Σοφία Σεϊρλή, Μαρία Αλβανού, Μαρία Λουίζα Παπαδοπούλου, Αννίτα Καγκάλου, Ειρήνη Βαχλιώτη, Κωνσταντίνος Πουλής. Τα περισσότερα από τα θεατρικά έργα που έρχονται στο φως σε αυτές τις παραστάσεις είναι πρωτότυπα και παίζονται για πρώτη φορά στο θέατρο ενώ έχουν προκύψει μέσα από τα workshops συγγραφής θεατρικού έργου στο Μικρό Πολυτεχνείο. Οι άλλες δύο παραγωγές προέρχονται από το ALTERA PARS και είναι ο «Βρετανικός» του Ρακίνα και τα μονόπρακτα «Διάλογος» και «Κορμοράνος» σε ενιαία παράσταση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.
2. Το Διαγωνιστικό τμήμα του pocket theatre θα διεξαχθεί στο BIOS από 13 έως 15 Ιουνίου. Τα συναγωνιζόμενα θεατρικά έργα κατανέμονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη διάρκεια τους (15, 35, 55 και 55+ λεπτών). Μέχρι αρχές Μαίου γίνονται δεκτές οι δηλώσεις συμμετοχής από θεατρικές ομάδες (ή και πρόσωπα που θα ενδιαφέρονταν να παρουσιάσουν μονόπρακτα, θεατρικούς μονόλογους, θεατρικά αναλόγια ή αυτοσχέδιες performances). Βραβείο κοινού. Συμμετοχές δεκτές έως και 21 Μαίου. Ανοιχτό σε ερασιτέχνες και μη.

POCKET CINEMA (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)
1. T- Short. Στο BIOS. (5 Μαίου). Η μοναδική εταιρία παραγωγής ταινιών μικρού μήκους στη Ελλάδα παρουσιάζει το έργο της (16 ταινίες μικρού μήκους από το 2001 έως το 2006) παρουσία του και ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης συζητά με το κοινό για το μέλλον της μικρού μήκους ταινίας στην Ελλάδα.
2. Short From The Past. Στο Forum της FNAC. (2 Ιουνίου – Ημερίδα) Ένα ακόμη site για την ελληνική μικρού μήκους ταινία. Δέκα κλασσικές δοκιμασμένες από το χρόνο ταινίες μικρού μήκους («Μοναστηράκι» της Γκαίης Αγγελή, «Γράμματα από την Αμερική» του Λάκη Παπαστάθη, «Ο Γιάννης και ο Δρόμος» της Τώνιας Μαρκετάκη και άλλες) απαρτίζουν την Χρυσή Ταινιοθήκη του site. Θα παρουσιαστούν όλες και το κοινό θα μπορεί να «πλοηγηθεί» στο site και να ανακαλύψει τα πάντα για αυτές όπως σπάνιες φωτογραφίες, ηχητικό υλικό, παλιά άρθρα και κριτικές για κάθε ταινία, συνεντεύξεις των συντελεστών της, το σενάριο της κ.λ.π.
3. Cinema is Different and Differend is Pocket. Στο Forum της FNAC. (τις Τετάρτες 13, 27 Ιουνίου και 4 Ιουλίου). Τρεις ταινίες (Μπόνι και Κλάιντ, Χαμένη Λεωφόρος, Μεμέντο) πάνω στη διαφορετικότητα στο βλέμμα και τη φόρμα, σχολιασμένες από συντάκτες του γνωστού κινηματογραφικού site Cine.gr.
4. Cinema is Personal and Personal is Pocket. Στο MICROCOSMOS PRINCE – FILMCENTER. (17-23/5) 33 ταινίες σπάνιες όλες μέσα από το αρχείο της καλλιτεχνικής εταιρίας διανομής STUDIO – παράλληλο κύκλωμα που παρακάμπτεται μέσα από το μαζικό κύκλωμα διανομής ταινιών στην Ελλάδα σήμερα ενώ καταφέρνει να επιζεί δίνοντας ταινίες μόνο σε λέσχες, αλλά διατηρώντας ένα πολύτιμο αρχείο και υποστηρίζοντας την ύπαρξή του σχεδόν ηρωικά. Ένα πανόραμα «Κινηματογράφου του Δημιουργού» πάνω στη θεματική «Σινεμά και Προσωπικός Μύθος» σε δύο άξονες: Ιδιωτικές Ιστορίες & Επώνυμες Προσωπογραφίες. Συνοδεύεται από παράλληλες εκθέσεις φωτογραφιών και αφισών συλλεκτικών από το πολύτιμο αρχείο της (20-23 Μαίου) ενώ ο φωτογράφος Νίκος Παπαφιλίππου εκθέτει πορτρέτα του από 17 ως 19 Μαίου.
5. Cinema is Theatre and Theatre is Pocket. Στο MICROCOSMOS PRINCE – FILMCENTER. (24-30/5). 21 ταινίες με άξονα τον τρόπο σχετίζονται με την τέχνη του θεάτρου, είτε αυτό σημαίνει ότι το σενάριό τους στηρίζεται σε θεατρικά έργα, είτε είναι με οποιανδήποτε «γέφυρα» συνδεδεμένες με το θέατρο. Αφιερώματα στην Άριαν Μνούσκιν, τον Σέξπιρ, Μαγιακόφσκι, τον Γκόρκι, τον Τσέχωφ αλλά και η παράλληλη προβολή Four Short Films Τεσσάρων ταινιών Μικρού Μήκους – De l’origine du XXIe siècle (2000) – The Old Place (1999) – Liberté et Patrie (2002) – Je vous salue, Sarajevo (1993) – σε ένα pocket αφιέρωμα στους κινηματογραφιστές Jean-Luc Godard & Anne-Marie Miéville από την εταιρεία ECM.
6. Cover Stories. Στο MICROCOSMOS PRINCE – FILMCENTER. (24-30/5). Παράλληλη έκθεση με τίτλο «Τοπίων ήχοι – Cover Stories» από την εικονική και μουσική γλώσσα της ECM, εκτίθενται στον χώρο του Mικρόκοσμου, με έμφαση στις δημιουργίες της ΕCM που σχετίζονται με την μουσική που εξέδωσε από το 1969 ως το 2006 για τον Κινηματογράφο.
Την εικαστική έκθεση θα συμπληρώνουν 7 σημεία ατομικής ακρόασης επιλεγμένης μουσικής από soundtracks στη διάθεση του κοινού να την ανακαλύψει….
7. Pocket Cinema & After Party BY Prince: Προβάλλεται η ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Καφές και Τσιγάρα»

DIGITAL IS POCKET (ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ)
1. Video poems. Στο BIOS. (4 Μαίου). Νέοι video artists παρουσιάζουν μια καινούργια (;) pocket art: τα βιντεο-ποιήματα βασισμένα στην ποιητική συλλογή «Ή» του Αλέξη Δάρα. Είναι η Opening night του Φεστιβάλ.
Μετά τα μεσάνυχτα προβάλλονται στη CINEMATHEQUE του BIOS τα Video Poems του Κ. Χατζημιχαηλίδη πάνω σε ποίηση Ivan Goll. Ακολουθεί party με DJ SETS από τους Isaak & Orestis.
2. Big Bang Festival. Στο BIOS. (6 Μαίου). Το πρώτο και μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ Ψηφιακών ταινιών στο διαδίκτυο για ταινίες έως 7 λεπτά διανύει το τρίτο χρόνο επιτυχημένης δράσης του και παρουσιάζει πάνω από 40 ταινίες από όλο τον κόσμο που ξεχώρισαν στις κατηγορίες: Μυθοπλασία, Documentary, Animation, Video Art. Παρουσία σκηνοθετών.
3. Digital is Pocket. Στο BIOS. (4-10 Ιουνίου). Πάνω από 100 ψηφιακά έργα (video installations, video performances, video animations, video sculptures, video clips, video dance, video theatre, digital sound installations) της Βίντεο – τέχνης διαγωνίζονται στους τρεις χώρους του BIOS με βραβείο κοινού. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες από Καναδά, Αγγλία, Πολωνία, Ιραν. Συμμετοχές δεκτές έως και 28 Μαίου. Ανοιχτό σε ερασιτέχνες και μη.
4. Oh! My photo. Στο Forum της FNAC. (9/6 – 4/7) 24 νέοι φωτογράφοι μυημένοι στον κόσμο της Ψηφιακής φωτογραφίας από τον έμπειρο φωτογράφο Γιάννη Βουλγαράκη (που συντόνισε τα σεμινάρια που παρακολούθησαν στο Μικρό Πολυτεχνείο τον χειμώνα του 2007) αγαπήθηκαν από τη FNAC και φιλοξενεί σε μια ομαδική έκθεση έργα τους.

POCKET ART IS ART (ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ)
1. POCKET ARTISTS. Στο ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. (4/6-4/7). Έξι τριήμερες Εκθέσεις με κατασκευές, ρούχα, γλυπτά, κοσμήματα, αξεσουάρ, χαρακτικά, κόμικς, φωτογραφίες φιλοξενούνται στην κύρια αίθουσα του Μικρού Πολυτεχνείου στην Πλατεία Ασωμάτων 7. Από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Μικρού Πολυτεχνείου, αλλά και με δεκτές συμμετοχές (έως 3 Μαίου) από ομάδες καλλιτεχνών «εκτός των τειχών».

2ο STORY TELLING FESTIVAL (ΠΑΡΑΜΥΘΙ – ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ)
Στην ταράτσα του Μικρού Πολυτεχνείου.(18 και 19 Ιουνίου)
Τα διαγωνιστικά τμήματα του Story Telling Festival είναι:
Α. IMPRO – STORIES (Δευτέρα 18/6/07)
ΔΟΜΗ / ΥΦΟΣ
Θεματικές Αφηγήσεις όχι μεγαλύτερες από πέντε (5) λεπτά που οι συμμετέχοντες σε αυτές θα αυτοσχεδιάζουν μπροστά στο κοινό στήνοντας μία ιστορία με: Α) Σεβασμό στα δεδομένα που τους δόθηκαν, Β) Έμπνευση και μαεστρία ως προς τη σύνθεση του υλικού τους, Γ) Αποτελεσματική σκηνική παρουσία. Η τέχνη του αυτοσχεδιασμού πάνω στην προφορική αφήγηση παραμυθιών ή ιστοριών, διδάσκεται στο σεμινάριο προφορικού αυτοσχεδιασμού της Μάνιας Μαράτου στο Μικρό Πολυτεχνείο. Ωστόσο ο καθένας μας μπορεί να κρύβει μέσα του έναν αυτοσχέδιο παραμυθά που μπορεί να κάνει γουρούνια να πετάξουν και ταραντούλες να μεταμορφωθούν σε πασχαλίτσες. Κι όλα αυτά μέσα σε πέντε (5) λεπτά. Όσοι έχουν την ικανότητα, την όρεξη, την εμπειρία, την γνώση και πάνω από όλα την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους μπορούν να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή (6 μέρες πριν τη έναρξη), γιατί στις δύο (2) ώρες που θα διαρκέσει ο διαγωνισμός δεν θα χωρέσουν παρά 20 συμμετοχές (ΜΟΝΟ!).
Β. STORY TELLERS IN PROGRESS (Δευτέρα 18/6/07)
ΔΟΜΗ / ΥΦΟΣ
Αφηγητές, story tellers, παραμυθάδες, ηθοποιοί, γραφιάδες με έφεση στον προφορικό λόγο, αλλά και όσοι αγαπάνε και ασχολούνται με την τέχνη της προφορικής αφήγησης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με ένα παραμύθι ή μία ιστορία μέγιστης διάρκειας δώδεκα (12) λεπτών που θα γνωρίζουν καλά ή θα έχουν προετοιμάσει και θα αφηγηθούν την στο κοινό by heart (χωρίς να την διαβάζουν).
Γ. STORY (WRITING) TELLING FESTIVAL (Τρίτη 19/6/07)
ΔΟΜΗ / ΥΦΟΣ
Πρωτότυπα γραπτά παραμύθια που:
– Διαβάζονται από τους δημιουργούς τους και όχι μόνο
– Παίζονται από τους δημιουργούς τους και όχι μόνο (θεατροποιημένα)
– Τραγουδιούνται από τους δημιουργούς τους και όχι μόνο (μουσικοποιημένα)
– Προβάλλονται με ψηφιακό τρόπο με εικονογράφηση και μουσική.
Η παρουσίαση του παραμυθιών ή των ιστοριών πρέπει θα διαρκεί από πέντε (5) έως δώδεκα (12) λεπτά. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή, γιατί στις τέσσερις (4) ώρες που θα διαρκέσει ο διαγωνισμός θα χωρέσουν 16 – 21 συμμετοχές (ΜΟΝΟ!).
Θα δοθεί βραβείο Κοινού σε κάθε κατηγορία. Συμμετοχές έως 10 Ιουνίου. Ανοιχτό σε ερασιτέχνες και μη.

POCKET HAPPENINGS (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ)
1. Pocket Seminars. Στο Forum της FNAC: (10/5) «Η τέχνη του Μοντάζ» με τον Γιάννη Καραμπίτσο, (19/5) «Λογοτεχνικός Μαραθώνιος» με Χριστίνα Οικονομίδου, Μάρκο Φράγκο, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Γιώργο Φλωράκη.
2. Συναυλία Bossa Nova. (10/5) O γνωστός βραζιλιάνικος ρυθμός γεμίζει το Forum της FNAC με τη live παρουσίαση του δίσκου BOSSA NOVA από το De mode Duet(Θόδωρος Αναστασίου, Κώστας Καραγιάννης).
3. Pocket Radio Nights. Στο BIOS. (31 Μαίου & 1 Ιουνίου). Ζωντανές Ραδιοφωνικές εκπομπές με πολλούς προσκεκλημένους παραγωγούς από το χώρο του Ραδιοφώνου, αλλά και σημαντικούς Καλλιτέχνες της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής. Μουσικές βραδιές από 20.00 – 02.00 με πολλές εναλλαγές πάνω στο μουσικό κλίμα της κάθε βραδιάς ανά ημίωρο.
4. Pocket Games. Στο Forum της FNAC: ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Στο πνεύμα των εκδηλώσεων της FNAC με τίτλο «ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ», αλλά και με την προϊστορία και την έφεση που έχει το Μικρό Πολυτεχνείο στην διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων, ενώνονται οι διαθέσεις των δύο χώρων και συνδιοργανώνουν μια ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ με Scrabble, Taboo, Pictionary, Jungle Speed Σκάκι, Μπριτζ αλλά και πολλά επιτραπέζια Στρατηγικής και Φαντασίας από εκδότες όπως ο οίκος ΚΑΪΣΣΑ και άλλοι.
5. Pocket Trips. Στο ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: (15/5 – 11/5) Το Μικρό Πολυτεχνείο στην ταράτσα του παρουσιάζει τα φετινά επιμορφωτικά ταξιδάκια του στα νησιά Νάξο, Μήλο, Λευκάδα.
6. Closing Night by Moody Radio: Με τους μουσικούς παραγωγούς του ψηφιακού ραδιοφώνου Moody και απονομή βραβείων (ALTERA PARS)

Λεπτομέρειες